keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Riikka

Kupeissa kiinnostukseni on suuntautunut erityisesti puhalluskoristeisiin kuppeihin 1970-luvun alkupuolelta, jokin niiden ulkonäössä vain erityisesti kohtaa oman makuni. Värit ja muodot ovat ihania, kerrassaan vaan valloittavia!


Jokin aika sitten kaappiin tiensä löysi kirpparilta vähän harvinaisempi kuppipari. Sarjan nimi on Riikka ja se on Anja Jaatinen-Winqvistin käsialaa, sitä löytyy ruskeana ja sinisenä. Sinisenäkin olisin varmasti ostanut, mutta enemmän omaa silmääni miellyttää tämä ruskea. Sarjaa on valmistettu vain vuoden, 1973-1974.




Kotimaisista lähteistä poiketen joillakin ulkomaisilla myyntisivuilla valmistusaika on annettu myös vuodelle 1975, joka tapauksessa kauaa tätä ei ole valmistettu. Harvinaisuuden takia on haluttu myös ulkomailla skandinaavisten vintage-astioiden keräilijöiden parissa.





On se vaan kaunis! Ei näitä raaski käyttää, edellinen omistaja oli pessyt koneessakin. Itsellä näitä on joskus pöydällä muuten vaan esillä eikä aina vaan kaapissa säilössä pyhäpäivää odottamassa.

Tältä se näyttää sinisenä, kuva lainattu japanilaiselta sivustolta - täältä.

maanantai 25. helmikuuta 2013

Kotimaista ja ulkomaista, uudempaa ja vanhempaa

Ei ole kauaakaan kun Stockmann täytti 150 vuotta ja ihmiset villiintyivät varsinkin tuosta juhlavuoden muumimukista. 25 vuotta taaksepäin juhlamallistoon kuului esimerkiksi tämä kahvipannuin koristeltu kahvipurkki.






Itse 70-luvulta puolestaan on tämä tanskalaisen Iran peltipurkki, kuvio on Anita Wangelin.






Peltipurkki käy hauskasti Sarviksen rasian päälle!


Tämmöinen pieni rypäs ikkunalaudalla. Oikealla ihana nahkainen lompsa, oli niin valloittava että tarttui väkisinkin kirpparilta mukaan. Hintaa oli pari euroa, sisälleen se sai tärkeitä papereita. Vähän ikävästi ikkuna heijastaa, mutta kyllä tästä ajatus selviää! :)

sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Varjostimen uusi elämä

Löysin jokin aika sitten kirpparilta ihan vastutamattoman varjostimen kattolamppuun, mutta kattolampuksi se ei oikein soveltunut. Valo oli himmeä ja pallo yksinään katossa aika pieni. Ratkaisuksi keksin sitten onneksi tehdä siitä vähän erikoisemman pöytälampun!


Varjostimessa oli myös kauniita ykstyiskohtia- Sijoittamalla sen vähän korkeammalle kaiuttimen päälle tuo ripustuskohtakaan ei näy, mutta pitsiyksityiskohdat kyllä.


Kuosi on varsin kaunis, eikä muuten ole toisella samanlaista valaisinta! Sisuksena on vain tavallinen pöytälamppu, joka malliltaan mahtui sukeltamaan sisälle.





Ja on muuten sisällä oleva lamppukin retroa, katkaisija on tuollaista työnnettävää mallia! 

keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Retuttaako?

Näitä nuorison hittikenkiä Retuja valmistettiin vuodesta 1969 vuoteen 1973, jolloin niiden valmistaminen käsin loppui. Retusta tuli heti valtava menestys, kuului kesään liehuvien farkunlahkeiden ohella. Tahvot oli sitten niitä koneellisesti valmistettuja versioita!




Vakosametti oli aikakauden hittimateriaali, kävi niin sisustukseen kuin kenkiinkin! Kyllä vaan kelpas muotitietoisen rullailla Jopolla ja polkea vauhtia Retut jalassa, sadesäällä jalkaan vedettiin tietysti Hai-saappaat!



Nämä Retut löytyivät kirpparilta, pikkuisen liian isot itselle... Kesää ootellessa pitää katsella tuleeko itsellä käytettyä vai ihailenko kaverin jalassa!




keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Kukkia keittiöön

Edellinen postaus oli pakko osata katkaista, jotta pysyisi järkevässä blogi-mitassa, tässä kuitenkin lisää asiaa samasta aiheesta!

1950-luvulla keittiöön ja kattaukseen väriä toivat Antti Nurmesniemen Pehtoorit, 60- ja 70-luvuilla Järvenpään Emalin valmistamat Finel-tuotteet. Punaisten ja sinisten pannujen lisäksi väreinä oli keltaista, vihreää, ruskeaa, turkoosia, sinapinväristä... Ja ne olivat koristeltuja.

Finel-astioihin koristeita suunnitteli Raija Uosikkisen lisäksi muun muuassa Esteri Tomula. Nimekkäimpiä koristeita ovat Kehrä, Ritari, Domino, Sini- ja Punahilkka. Värikkäät tuotteet olivat kansan rakastamia ja ovat edelleen - hinnat ovat koko ajan nousussa ja näitäkin keräillään, ulkomailla asti!

Itse ostin vähän aikaa sitten nämä Primavera-suojat hellalle.



Kerrankin ihanan värikkäät, yleensä vastaan tulee vain tylsiä ruskeita - tai sitten huonokuntoisia. 





Näihin tuttuihin kuvioihin törmää astioiden lisäksi myös valaisimissa. Koriste on niissäkin kaunis, itse vain miellän sen niin astioihin, etten osaisi kotiini moista kuvitella. Hauskoja!

Kuvassa lamppu samalla koristeella, kuva lainattu täältä.

maanantai 4. helmikuuta 2013

Raija Uosikkinen

Raija Uosikkinen aloitti koristelijana Arabian palveluksessa vuonna 1947 suoritettuaan opinnot Taideteollisessa oppilaitoksessa. Hänen taitelijanuransa kesti neljäkymmentä vuotta.

1940-luvulla oltiin siirtymässä koristeellisista pelkistettyihin muotoihin, tämä toi astioiden pintojen muun koristelun oikeuksiinsa, koska muotojen asketismi ei todellakaan miellyttänyt kaikkia. Tämä oli erinomainen ajankohta aloittaa ura koristelijana.

1950-luvun alkupuolella Uosikkinen sai tehtäväkseen suunnitella koristeet Kaj Franckin B-astiastoon. Tunnetuimpia näistä nykypäivänä ovat esimerkiksi Linnea ja Pellervo. Nämä 50-luvun koristeet ovat vielä aika hentoisia ja siroja, eivätkä kohtaa esimerkiksi omaa makuani ollenkaan!


 Tässä kuvassa Pellervo, kuva täältä.

Ja tässä sitten Linnea, kuva myöskin Astiataivaasta - täältä

1960-luvulla aloitettiin valmistaa kenties Uosikkisen tutuinta astiastokoristetta - Alia. Se on islamilaisen ornamentiikan innoittama ja oli valmistuksessa aina vuoteen 1974 asti, sinistä Alia painettiin vuosina 1965 - 1974 ja ruskeaa vuosina 1965 - 1970. Ali oli viimeinen kuparipainokoriste Arabian tuotannossa - Arabian perustamisen aikoihin 1870-luvulla emoyhtiö Rörstrandilla oli käytössään jo noin 20 erilaista kuparipainomallia!

1970-luvulla Arabian aloittaessa keräilyesinetuotannon Uosikkinen sai suunniteltavakseen vuosilautassarjan. Aihepiiri löytyi tietysti Kalevalasta ja yhteensä 24 osaa sisältänyt sarja on koristanut varmasti lukemattomia suomalaiskoteja.

Omia Uosikkisen käsialaa olevia suosikkeja


Pomona-purkit, kuosillakaan ei niin väliä! Kerrassaan suloisia! Kuva täältä.

Finelin Kehrä-kattila, kuva lainattu täältä

Doria-kahvikupit, kuva täältä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...