tiistai 16. heinäkuuta 2013

Pomona

Arabian Pomona-koristesarja on Raija Uosikkisen suunnittelema ja sitä on valmistettu 60-luvun loppupuolelta 70-luvun alkupuolelle - tarkempi ajankohta astiasta riippuen. Kuvissa pyörivä omena-aiheinen pieni hillopurkki on valmistettu vuonna 1966. Kaikkein tunnetuimpia sarjasta ovat juuri nämä suloiset hillopurkit, nämä pienet sekä hiukan isompi malli.


Arabian luettelossa vuonna 1967 Pomona-koristeella löytyy hillopurkin lisäksi kaadin, kermakko, kolmen kokoisia kuppeja sekä muki, kolmen mallisia lautasia, paistivati, talouslevy sekä ruukku. Yleisimmin näitä muita astioita löytyy luumu-, mansikka- ja omena-aiheisina, mutta olen törmännyt netissä ja kirppareilla ainakin esimerkiksi puolukka-kermakkoon.


Pomona-koristesarjassa on omenan lisäksi jo aiemmin mainitut luumu ja mansikka, sekä appelsiini, mustikka, herukka, karviainen, puolukka ja hunaja. Lisäksi saman mallisissa purkeissa esiintyy ainakin Gunvor Olin-Grönqvistin suunnittelema Hilla-koriste. Purkkeja on muuten alkujaankin myyty myös ilman kantta, joten turha harmitella jos omassa kirpparilöydössäsi sitä ei ole!


Omassani oli onneksi kansi mukana, vaikkakin kansi oli selvästi huonokuntoisempi kuin itse purkki. Tämän löydön tein parisen viikkoa sitten huikealla kolmella eurolla. 

Hinnat pienillä hillopurkeilla vaihtelevat koristeesta riippuen eli harvinaisuuden perusteella. Hunaja- ja karviainen-koristeiset yltävät korkeimpiin hintoihin kun taas puolukka- ja mustikka-koristeiset eivät niinkään, muut asettuvat sitten keskivaiheille. Himokeräilijänä ja laiskana kirpparikiertäjänä maksaisin priima-kuntoisesta ensimmäisinä mainituista noin 80 euroa, jälkimmäisistä 50 euroa.


Joitain Pomona-koristeisia astioita on valmistettu pidempiä aikoja, joitain vain tiettynä vuonna. Mikäli oma Pomonasi on valmistettu ennen vuotta 1971, leima kertoo valmistusajan kuukauden tarkkuudella. Eli tämä kyseinen on valmistettu kesäkuussa 1966-


Söpöliini 70-luvun kukka-aiheisen kahvipurkin vierellä!



maanantai 1. heinäkuuta 2013

Kirppislöytöjä

Ilmoitusluontoisena asiana tähän väliin pahoittelen kesäkiireiden tuomaa hiljaisuutta täällä blogosfäärin puolella. Pykäsin parisen viikkoa sitten pystyyn kahvilan ihan noin semispontaanina päähänpistona ja se pitää tämän retrohullun tällä hetkellä mukavan kiireisenä. Kirppareilla ehtii silti silloin tällöin pistäytymään, keskitytään niihin löytöihin nyt parin blogikirjoituksen ajan!

Muoviteemaan liittyen samaisella viikolla kirpparilta löytyin taas yhdet ihanat Sarviksen munakupit sekä Sarviksen tarjotin.(Kyllä. Ihmisellä, joka ei koskaan syö keitettyjä munia voi olla kolme eri settiä munakuppeja...) Lisäksi löysin omat mummola-juomalasini! 


Jokaiselle kirpparikiertäjälle on varmasti enemmän kuin tuttu tuo tunne, joka tulee törmätessä johonkin tavaraan, joka on ennestään tuttu mummolasta, lapsuudenkodista, mökiltä, sukulaisen luota lapsuudesta... Näiden lasien kohdalla tunsin itse tuon kyseisen sykähdyksen viimeisimmän kerran.


Minun mummolassani oli näitä laseja muutama kappale eikä mistään muusta itsetehty mansikkamehu maistunut paremmalta. Yhä pidän näitä laseja maailman suloisimpina ja sydäntä lämmittää saada juoda näistä aamuisin mehuni.



Laseille en sen kummempaa nimeä löytänyt, lienevät Kotilasin tuotantoa - tai niin ainakin epäilisin. Saa avautua mikäli näille jonkun nimen tietää! Laseja oli peräti 9 kpl samassa paketissa, maksoivat yhteensä huikeat 2 euroa!



Sarviksen söpölit pinkit munakupit



Sarviksen tarjoitin


...josta tuli pojille alunen! Skotte-säästökoiria Handelsbankenilta


Taustana toimi myös uudehko kangaslöytö, oli vaan jotenkin niin herttainen, että eiköhän tälle käyttöä löydy! 

Toivottavasti joudan taas pian kirjoittelemaan, hyvää kesää kaikille blogiin eksyneille!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...