maanantai 11. marraskuuta 2013

Rättei, Lumpui & Retroi

Monissa blogeissa puhutaan Rättei, Lumpui & Retroi - Facebook-ryhmästä eli kaikkein tunnetuimmin rakkaasta Lumppulasta, mikä se sellanen on? Itselleni Lumppula on ennen kaikkea ajanvieteryhmä, etusivulle pomppaa vähän väliä uusia ihania ja oi niin herkullisia retroesineitä tai niihin liittyviä keskusteluja, joita on pakko mennä seuraamaan, tykkäämään, kommentoimaan ja hiljaa ihailemaan. Lumppulassa on aina lämmin ilmapiiri ja sinne on aina tervetullut.
1. Nouda Lumpulta saapunut paketti. Virallinen valvoja on hyvä olla avustamassa paketin avaamisessa. Kädet syyhyten kuumottele hetki ennen avaamista.

Lumppula ei ole vain myynti- ja ostoryhmä kuten esimerkiksi aiemmin esittelyssä vilahtanut Retro & Romu -  vaan oikeastaan kaikkea mikä on sidoksissa retroon elämäntapaan. Lumppulassa tapaa paljon samanhenkisiä ihmisiä, tavaroista ja niihin liittyvistä muistoista käydään keskusteluja ja vaihdetaan tietoa. Ryhmässä voi lisäksi esimerkiksi kysellä omista aarteistaan erikseen sille varatussa kansiossa, yli 10 000 jäsenen avulla tietoa yleensä löytyy harvinaisemmistakin esineistä, oli kyseessä sitten designia tai rätei, lumpui tai tavallisempia retroi. Eniten Lumppulassa pidän siitä, että se on jäsenineen erittäin aktiivinen ja loistavasti ylläpidetty ryhmä, jossa seurataan sääntöjä ja niiden noudattamista. Lumppulassa on myös paljon erilaisia ajankohtaisia tapahtumia, joissa tavara oikeasti vaihtaa omistajaa.

 
2. Avaa paketti ja nautiskele, aitoo retroo!

Lumppulassa annetaan vinkkejä myös nettimyyntiin liittyvissä käytännön jutuissa. Monille esimerkiksi postittaminen ja pakkaaminen voivat olla vieraita juttuja ja on mukavampaa tutustua siihen ensin kotona ennen kuin säntää ruuhkaiseen postitoimistoon ihmettelemään. Esimerkiksi jos ei omista keittiövaakaa voi kirjeenä menevän tuotteen ottaa kauppaan mukaan valmiiksi pakattuna ja kirjattuna, mitata sen ohimennen hedelmävaa'alla ja ostaa kassalta sopivan määrän kirjemerkkejä - ja pudottaa matkalla kirjelaatikkoon. Kätevää!

3. Nautiskele lisää, muistele mitä kaikkea tulikaan huudettua

Pakkausvinkkien lisäksi lumput jakavat keskenään nettivinkkejä, linkkejä retrosivuille, blogeja, kirjauutuuksia ja muita vastaavia. Onpa lumppulassa muuten ohjeet myös retrotavaran mukana kotiin löytäneiden tuholaisten torjuntaankin! Kanssalumput jakavat mielellään vinkkejä myös retroaarteiden puhdistamiseen ja huoltamiseen. Linkkivinkeistä olen itse löytäny muutamia uusia suosikkeja:


***Atelje-Mona koruja, esimerkiksi vanhoista Arabian astioista!
***Handimania inspiraatiota tee-se-itse-ihmiselle ja unelmoijalle
***Spoonflower kangasta, lahjapaperia, tapettia omalla kuvalla kohtuuhintaan

Lisäksi kuun loppuun asti lumppulassa on kokonainen kansio omistettu lumppujen retro-aiheisille blogeille, sieltä löytyy varmasti lisää uusia ihania tuttavuuksia blogosfääristä!

4. Ylläty. Ai siinä oli tämmönenki?

Lumppulassa on erikseen nikseille varattu osio. Niksit ovatkin retroilussa monesti tarpeen! Neuvoja voi silti kysellä mikäli valmiiksi ei vinkkiä löydy - osa osaa kertoa myös sen mitä ei missään nimessa kannata tehdä vaikkapa maalatulle emalikulholle.

***Tunkkainen haju kankaassa? Ruokasoodan kanssa pussiin pariksi päiväksi
***Home kankaassa? Suola-sitruunaveteen likoamaan yön yli ja koneeseen
***Ruostetta? Kokeile upottaa Coca-Colaan
***Tarra peltipurkin kyljessä? Margariinia tarran päälle

5. Rakastu. Marianne-purkille vihdoin Marimint-kaveri, tästä ei tarvi tarraa irrotella!

Sitten siihen tärkeimpään - tavaran kierrättämiseen lumpulta toiselle. Ryhmässä saa myydä kiinteällä hinnalla ja huutokaupata retro- vintage- ja uusretro-tuotteita. Muille tuotteille on erikseen RLR-ryhmän sisarryhmä KYNe eli Kasari, Ysäri ja Nysäri. Mukavinta Lumppulassa ostamisessa on se, ettei hintoja kauhistella eikä niitä muutenkaan kommentoida ja kaupat käydään aina puhtaasti ja avoimesti kommenteissa eikä yksityisviestein. Myöskään etusivu ei ole täynnä "puhkuvia", jotka ainakin itseäni joissain kirppariryhmissä niin ärsyttää kuin naurattaakin. Tavarat myöskin vaihtuvat, kansioissa ei pyöri sama kuva kahta viikkoa kauempaa vaan tehdään tilaa uusille aarteille.

6. Kesken huudon myyjän pakettiin lisäämä purkki, huokaa ihastuksesta.
Eikö muistutakin vähän Aarikan Tuliainen-purkkia?

Oma suosikkitapani käydä kauppaa on etusivun valtaavat iltapikaiset, joissa kauppaa käydään huutamalla iltakuudesta keskiyöhön. Iltapikaisissa pääsee tavarasta eroon saman päivän aikana, kuin myös sorruttua heräteostoksiin! 

7. Eikä siinä vielä kaikki!

Lumppulassa myös sattuu ja tapahtuu, esimerkiksi viime viikonloppuna Lumppulan valtasi Nenäpäivävillis. Villis eli Lumppulan valtaava villin lännen meininki tarkoittaa sitä, että kauppaa voi käydä normaalisti molemmin päin sitovien huutokaupan ja kiinteähintaisen kaupan lisäksi myös tarjouskauppana - eikä myyjällä ole mitään pakkoa edes hyväksyä korkeinta tarjousta! Vasta yksityisviestien liikuttua myyjän ja ostajan välillä on kauppa sitova, ennen sitä Lumput voivat huutaa toisiaan suohon ihan vapaasti. Villiksien aikaan kauppa käy erityisen kuumana, itselläni oli viimeisimmässä kymmenisen tavaraa yhdessä kuvassa myynnissa päivän ajan ja puolesta pääsin eroon.

8. Viimeisenä muttei vähäisimpänä paketista löytyi Viri-kaakaopurkki.
Tässäkö nää nyt oli?

Huutokauppa- ja muiden myyntikansioiden lisäksi Lumppulassa tavaraa voi myös lahjoittaa, vaihtaa sekä ostaa. Ehjien tavaroiden lisäksi voit tavoitella kadonnutta korkkia tai muuta varaosaa sille varatussa kansiossa. Oman huomionsa Lumppulassa saavat myös retrokankaista valmistetut käsityöt! Tarjolla on esimerkiksi ihania kukkaroita ja patalappuja, ala käsistään taitavat lumput!

9. Nautiskele. Hengähdä hetki ja palaa Lumppulaan etsimään uusia aarteita!

Ostaminenkaan ei ole Lumppulassa vaikeaa - tänään ostamani Aarikan ihana keltainen tuliaispurkki sattuikin olemaan samasta kaupungista. Eli eikun kanssalumppuun yksityisviestiä ja purkki olikin jo tunnin sisään hyllyssä - yliystävällinen myyjä toi purkin alaovelle! Säästyi pakkaamisen ja lähettämisen vaiva, ja myyjä rahat sai suoraan käteen!

Paketin hinta kohosi 30 euroon, täysin kohtuullinen summa tavaramäärään verrattuna!

Kaunein kansio Lumppulasssa on kuitenkin nimeltään Sisustus ja tuunaus. Sieltä sain itsekin kesällä idean ripustaa vanha karamelli- tai hedelmälaatikko seinälle ja laittaa siihen lempiesineitä. Tänään juuri sopivasti sellainen tarttui kirpparilta mukaan ja pääsi samantien seinälle, ja hyllyyn tottakai Lumppulasta huudettu Aarikan ihana Tuliainen!

 
Tästä se ajatus lähti...



...ja tältä se näyttää nyt

MUKAVAA LUMPPUILUA! <3
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...