tiistai 16. heinäkuuta 2013

Pomona

Arabian Pomona-koristesarja on Raija Uosikkisen suunnittelema ja sitä on valmistettu 60-luvun loppupuolelta 70-luvun alkupuolelle - tarkempi ajankohta astiasta riippuen. Kuvissa pyörivä omena-aiheinen pieni hillopurkki on valmistettu vuonna 1966. Kaikkein tunnetuimpia sarjasta ovat juuri nämä suloiset hillopurkit, nämä pienet sekä hiukan isompi malli.


Arabian luettelossa vuonna 1967 Pomona-koristeella löytyy hillopurkin lisäksi kaadin, kermakko, kolmen kokoisia kuppeja sekä muki, kolmen mallisia lautasia, paistivati, talouslevy sekä ruukku. Yleisimmin näitä muita astioita löytyy luumu-, mansikka- ja omena-aiheisina, mutta olen törmännyt netissä ja kirppareilla ainakin esimerkiksi puolukka-kermakkoon.


Pomona-koristesarjassa on omenan lisäksi jo aiemmin mainitut luumu ja mansikka, sekä appelsiini, mustikka, herukka, karviainen, puolukka ja hunaja. Lisäksi saman mallisissa purkeissa esiintyy ainakin Gunvor Olin-Grönqvistin suunnittelema Hilla-koriste. Purkkeja on muuten alkujaankin myyty myös ilman kantta, joten turha harmitella jos omassa kirpparilöydössäsi sitä ei ole!


Omassani oli onneksi kansi mukana, vaikkakin kansi oli selvästi huonokuntoisempi kuin itse purkki. Tämän löydön tein parisen viikkoa sitten huikealla kolmella eurolla. 

Hinnat pienillä hillopurkeilla vaihtelevat koristeesta riippuen eli harvinaisuuden perusteella. Hunaja- ja karviainen-koristeiset yltävät korkeimpiin hintoihin kun taas puolukka- ja mustikka-koristeiset eivät niinkään, muut asettuvat sitten keskivaiheille. Himokeräilijänä ja laiskana kirpparikiertäjänä maksaisin priima-kuntoisesta ensimmäisinä mainituista noin 80 euroa, jälkimmäisistä 50 euroa.


Joitain Pomona-koristeisia astioita on valmistettu pidempiä aikoja, joitain vain tiettynä vuonna. Mikäli oma Pomonasi on valmistettu ennen vuotta 1971, leima kertoo valmistusajan kuukauden tarkkuudella. Eli tämä kyseinen on valmistettu kesäkuussa 1966-


Söpöliini 70-luvun kukka-aiheisen kahvipurkin vierellä!2 kommenttia:

  1. Ai kun ihana löytö, juuri tuo omena on noista minun lemppari.

    VastaaPoista
  2. Sano älä muuta, kirpparionnea sullekin Jokke ;)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...