keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Finnish Flint

Finnish Flint - mitä se tarkoittaa? Itsessään sananmukaisesti se kertoo kyseessä olevan kotimainen tuote ja flint puolestaan on keramiikan materiaalia, jota käytetään esimerkiksi savimassan vaalentamiseksi. Sillä on hyviä ominaisuuksia, kuten sen käyttäytyminen lasitteiden säröilyä ehkäistäessä. 


Finnish flint puolestaan kuvan mukaisessa kontekstissa kertoo kyseessä olevan Arabian valmistama erityisastiasarja, esimerkiksi kauppaketjuille yksinmyyntiä varten - esimerkiksi tätä kyseistä Sirkku-sarjaa myytiin SOK-ketjun liikkeissä eli esimerkiksi Sokoksissa 1970-luvulla.Kuvissa esiintyy siis Sirkku-sarjan pullavati sekä kahvikuppipari. Koristeeseen on kuvattu sirkkuja eli lintuja sekä kaunista muuta kukka-aiheista koristetta niin keskelle kuin reunaakin kiertämään.


Samaan aikaan kun SOK:n liikkeissä myytiin Sirkkua myytiin Elannon liikkeissä Tuula-nimistä sarjaa Finnish Flint-leimalla. Lisäksi samalla leimalla on valmistettu astioita Elina-, Raita-, Unikko- ja Teresa-koristeilla, joista ainakin Elinaa on valmistettu myös niin sanotulla tavallisella Arabian leimalla.


Kuvat fourseasons.fi, astiataivas.fi sekä laatutavara.com
Kuka nämä ihanuudet on sitten suunnitellut? Täysin varmaa tietoa on ainoastaan se, että Raita-koriste on Esteri Tomulan käsialaa, tämä selviää kirjasta Esteri Tomula Arabia 1947-1984.


Kuitenkin esimerkiksi Laatutavara.com ja muutama muu vähintään melko luotettava nettisivu antaa Tomulan sekä Tuulan että Elinan suunnittelijaksi - eikä ainakaan tyylillisesti vastaan ole väittäminen. Sirkku on kuitenkin hyvin hyvin hyvin samanlainen kuin kaksi edellä mainittua, joten monet uskaltavat väittää tätäkin Tomulaksi. Varmaa tietoa ei kuitenkaan ole. Mitäs mieltä te olette? Onko tarinoita tai jopa omia muistikuvia mistä näitä sai, miten näitä sai ja kuka näitä sai? Huuto.netin keskustelupalstalla nimimerkki K-Apinakoodi kertoo, että esimerkiksi OTK on aikoinaan ostanut henkilökuntamyyntiin Elina-kahviastiaston. Minusta ainakin olisi mielenkiintoista tietää! 


Ps. Vielä pari päivää aikaa äänestää yleisön suosikkia Glorian Blog Awardseissa, joko olette antaneet äänenne ja osallistuneet arvontaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...