maanantai 7. lokakuuta 2013

Välkky ja Tuulikki

Kesällä torikirpparilta löytyi syksyksi suloinen tuikkuastia muutamalla eurolla. Kyseessä on Tamara Aladinin Riihimäen lasille suunnittelema Välkky-tuikku. Valitettavasti ilman metallista pidikettä, jonka varaan tuikku lasketaan astiaan. Pitänee itse viritellä moinen rautalangasta ellei onnistu ilman sitä - tai vaihtaa jostain muusta lyhdystä samanlainen tilalle.


Välkkyä on valmistettu vuodesta 1974 vuoteen 1976 ja vain punaisena. Punainen onkin minusta se oikea väri tuikkuastialle, tulen ja punaisen lasin yhdistelmä on todella kaunis! Olen haaveillut ostavani täksi talveksi eri punasävyisiä Kastehelmi-tuikkuja ja yhdistellä ne kauniiksi ryppääksi tarjottimelle.


Mikäli Välkky näyttää jonkun silmään tutulle niin selityksenä voi olla se, että se on puhallettu samaan muottiin kuin Tuulikki-mallinen maljakko. Tuulikkikin on Tamara Aladinin käsialaa ja Tuulikki nimellä on ainakin neljä erilaista maljakkoa.

Neljä Tuulikki-maljakkoa, ensimmäisenä numero 1520, jonka muottiin Välkky on puhallettu.
Kuva laatutavara.com


Tuulikki-maljakoita on valmistettu myös vuoteen 1976, mutta jo vuodesta 1972. Toisin kuin Välkkyä maljakoita löytyy eri värisinä - punaisen lisäksi ainakin oliivinvihreänä, amberina, hunajana, siniharmaana ja kirkkaana.


Välkyn vieressä on yksi kukkakuvioisista purkeistani. Kukkakuvioiset purkit ovat tanskalaisen Erik Koldin samannimisen vuodesta 1967 toimineen yrityksen tuote, josta yritys onkin ehkä parhaiten tunnettu. Purkkien nimi on Sally, ne kestävät kylmää 40 asteeseen ja kuumaa 90 asteeseen asti - samanlaista kestävää laatua siis kuin kotimainen Sarvis!


Itselleni noita Sally-purkkeja on siunaantunut kolme kappaletta ja kaikki juurikin punaisia. Yhdessä matalassa lukee kukkien lisäksi hilloa. Purkkeja on monia monia erilaisia eri käyttötarkoituksia varten - esimerkiksi jauhoja, teetä, kahvia, pipareita, kakkua, voita ja pullia varten. Purkkeja on helppo pinota, joten en pistäisi pahakseni jos muutama löytyisi vielä lisää! Väreinä on punaisen lisäksi herkkulliset oranssi, keltainen, vihreä, ruskea, valkoinen... Eli kattava valikoima ihanaisia retrovärejä, joita voi rohkeasti yhdistellä keskenään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...