keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Ajannäyttäjät

Nykyään Junghans tunnetaan paremmin rannekellojen valmistajana, mutta monelle nimi on tuttu varmasti myös mummolan seinälta kaappikelloista, keittiökelloista sekä vedettävistä herätyskelloista. Junghans on perustettu Saksassa jo vuonna 1861. Itselläni tämä perinteisesti keittiöön kuuluva keraaminen "posliinikello" löytyy olohuoneen seinältä, ruokapöydän ja Marimekon harmaasta Ananas-kankaasta tehdyn taulun alta.


Kello toimii paristoilla, toisin kuin saman valmistajan herätyskello, joka toimii vetämällä. Seinäkello on sen verran uudempi ja hiljaisempi, että pystyy olemaan ihan käytössäkin. Herätyskello on puolestaan niin kovaääninen, että se on ihan koristeena. Aina silloin tällöin joku vieras hyvää hyvyyttään vetää kellon käyntiin, tämän seurauksena se menee arestiin milloin minnekin, onneksi pisimmillään vain muutamaksi päiväksi. Hätäpäissäni olen tyrkännyt sen milloin minnekin, mikrosta vaatekaappiin jos minkälaiseen vaatetöllöseen käärittynä.Herätyskello on Junghansin "Space age"-kelloja, numerot kellotaulussa ovat hyvin tyypilliset 60-luvulta. Nämä kellot ovat kaikki hauskasti muotoiltuja ja ihanan värisiä. 

Kellon takapuolelta löytyy vetonupit niin käynnille kuin äänellekin. 


http://www.retromaa.fi/1246Muutama viikko sitten etsiessäni tietoa Predom metron-merkkisestä kaappikellosta törmäsin ehkä maailman suloisimpaan pöytäkelloon, joka toivottavasti ei jää vain haaveeksi! Kello on puolalainen ja väreinä noin äkkiä löytyi ainakin punainen, oranssi, sininen, valkoinen ja turkoosi.  Näitä on valmistettu 70-luvun alussa, kauniita pelkistettyjä pyöreitä muotoja! 

Kuva lainattu puolalaisen kelloklubin foorumilta, täältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...