torstai 3. tammikuuta 2013

Kutomo & Punomon Inka-sukkanauhat

1800-luvulla sukat olivat kotikutoisia ja käsin neulottuja ja ne ulottuivat polven yläpuolelle ja ne sidottiin sukkanauhalla. Nauhat olivat tavallisesti myös omatekoisia. 

Viskoosin keksimisen myötä 1924 syntyivät myös nykyaikaiset pitkät sukat samalla vuosikymmenellä. Ensimmäiset nylonsukat esiteltiin New Yorkin maailmannäyttelyssä 1939, mutta ne yleistyivät vasta toisen maailmansodan jälkeen. Suomen tunnetuin merkki Amar puolestaan syntyi vasta vuonna 1956.

1960-luvulla kudontalaitteiden kehityksen, lycran ja minimuodin ansiosta sukissa ei ollut enää takasaumaa ja sukkahousut yleistyivät. Pitkät, sukkanauhoilla kiinnitettävät sukat jäivätkin historiaan juuri sukkahousujen yleistyttyä 1970-luvulla.

Sota-aikaan myös sukista oli pulaa ja esimerkiksi englantilaiset tansseihin lähtiessään värjäsivät jalkansa teellä ja vakaakätisin piirsi mustalla meikkikynällä "saumat" jalan taakse. Nykyäänkin noita takasaumallisia sukkia näkee, mutta niissä saumat ovat vain koristeena.
Nämä kyseiset lasten sukkanauhat ovat Inka-nimiset ja niitä on valmistanut vuonna 1919 perustettu Kutomo & Punomo Oy. Kutomo & Punomo Oy oli toiminnassa Turussa vuoteen 1974 saakka, alkujaan pienestä verstaasta kehkeytyi kannattava yritys vasta sota-aikaan 40-luvulla, jolloin puolustusvoimista tuli yritykselle merkittävä asiakas. Vuonna 1967 Kutomo & Punomo osti Ab P. G. Holm Oy:n osakekannan ja näin syntyi yhä tänäkin päivänä toiminnassa oleva Inka Oy. Uuden yhtiön nimi Inka tulee tietenkin Kutomo & Punomo Oy:n Inka-nauha-tuotemerkistä, esimerkiksi 50-luvulla Inka-intiaanin henkselit tulivat tutuiksi suomalaisille.
http://www.retromaa.fi/1234

2 kommenttia:

  1. Löysin vasta blogisi, tämä oli mielenkiintoinen juttu. Olen parit viime päivät googletellut mistä saisi tuollaisia vanhoja sukkanauhoja kun äitini kutoi minulle reisipituiset sukat.

    VastaaPoista
  2. Vau, kiitos! Ilo olla avuksi, hyödyksi ja huviksi :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...