maanantai 13. toukokuuta 2013

Paulig 100 vuotta

Tämä kyseinen purkki on valmistettu vuonna 1976 Pauligin 100 vuotisen taipaleen kunniaksi. 


Purkin kyljessä on molemmin puolin kaunis nainen hörppimässä kuumaa kahvia. Kirjoitin blogin loppuun tiivistelmän Pauligin historiasta. Alussa mainitaan pakkausten kylkiin jo 1880-luvulla painettu P-merkki, liekköhän se sama kuin tämän purkin keskellä?
Purkit on numeroituja, 500 gramman kahvipakkauksia. Omassani on ollut suodatinjauhatusta, siitäkin löytyy merkki kyljestä.

100-vuotisjuhlapurkista löytyy myös lyhyt historiikki,

"100 vuotta hyvää kahvia

Suomalaisen kahvin historia on paljolti myös Pauligin historiaa. Sadan vuoden ajan on Paulig tehnyt määrätietoista työtä hyvän kahvimaun kehittämiseksi. Juhlavuotensa 1976 kunniaksi Paulig on kehittänyt uuden aromiltaan täyteläisen ja hienostuneen erikoissekoituksen - Satavuotiskahvin. Satavuotiskahvi on Teitä varten pakattu peltitölkkiin, jonka malli ja koristelu on Pauligin vuonna 1904 käyttämästä noin kymmenen kilon kahvitölkistä."


Saksasta Suomeen tullut Gustav Paulig perusti oman yrityksen vuonna 1876, elettiin aikaa jolloin elintarvikkeet myytiin suurimmaksi osaksi jalostamattomina - Gustav Paulig toi maahan esimerkiksi suolaa, kahvia ja konjakkia. Hänen yrityksensä oli Helsingissä, jossa se on edelleen. Hän oli hyvin edelläkäyvä liikemies: hän ymmärsi brändin merkityksen, käytti tuotteissaan logoa sekä painatutti P-merkin pakkauksii merkiksi laadusta.

Gustav Pauligin 1900-luvun alussa perustama kahvipaahtimo oli Pohjoismaiden ensimmäinen, ei kauaakaan aiemmin kun kahvi myytiin vielä raakakahvina ja se tuli paahtaa kotona. Vasta 1920-luvun puolivälin jälkeen valmiiksi paahdettua kahvia alettiin myydä raakakahvia enemmän. Samoihin aikoihin kahvia alettiin myydä kuluttajapaukkauksina, 100, 250 ja 500 gramman paperipusseina.

Vuonna 1929 markkinoille tuotiin Juhlasekoitus sekä Presidentin sekoitus-nimiset kahvit - Juhla Mokan ja Presidentin edeltäjät. Kahta vuotta myöhemmin kauppoihin ilmeistyi myös valmiiksi jauhettua kahvia. 

Ensimmäinen Paula-tyttö valittiin vuonna 1950! Kansallispukuinen Paula kaatamassa kahvia on ikoninen kuva, Paula-tytöstä toiseen. 1970-luvulla avattiin Paula-palvelu - puhelimitse toimiva neuvonta- ja opastuspalvelu kuluttajille. Lisäksi kirjeitse jaettiin ruokaohjekirjasia, järjestettiin tuotteisiin liittyviä neuvontailtoja sekä Paula-tyttö kiersi kaupoissa ja kahviloissa opastamassa. 

Lähteenä Pauligin historiikki, tässä tiivistys 1970-luvulle saakka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...