tiistai 11. kesäkuuta 2013

Katriina - korkealaatuista kestikahvia

Löysin kirpputorilta männä viikolla pahvisen Katriina-kahvipakkauksen vuodelta 1966. Pöydässä oli muitakin pahvisia tuotepakkauksia, kuulema kotimuseon jäänteitä. Minua eivät kiinnostaneet pesuaine- tai leivontamargariinipakkaukset, ainoastaan tämä pahvinen kahvipaketin kuori sekä vanha pahvinen Pandan suklaamainos tarttuivat mukaani. Mainoksesta juttua sitten myöhemmin!

Katriina-kahvia on valmistettu vuodesta 1937. Se oli korkealaatuinen, mutta kohtuullisen hintainen sekoitus, joka sai heti hyvän vastaanoton.


Pahvinen Katriina-kahvipakkaus vuodelta 1966

Vuonna 1953 kahvipakkauksissa komeili kolme A-kirjainta. Kirjaimet tarkoittivat Aitoa Amerikkalaista Aromipaahtoa, eli uutta Yhdysvalloista peräisin olevaa uutta jatkuvaa paahtomenetelmää.Vuonna 1954 Katriina sai rinnalleen Kulta Katriinan SOK:n 50-vuotisjuhlan kunniaksi. Kulta Katriina oli erityisemmin juhliin ja kestitykseen sopiva sekoitus. Kulta Katriinaa myytiin sekä metallisessa että pahvisessa pakkauksessa, metallisen kerrottiin todella säilyttävän kahvin voiman ilman sivumakuja.


1960-luvulle tultaessa kahvia pakattiin jo vähän nykyisen kaltaiseen entistä tiiviimpään AROMITALTIO-pakkaukseen. 


1966 uutuus oli METALVAC-pakkaus, joka oli aiempaa varmempi ja ehdottomasti sitä uusinta uutta. Pakkauksen ohut metallikalvo piti kahvin tuoreena jopa vuosi kausia. 

Kahvia pakattiin METALVAC- ja peltipakkauksiin aina vuoteen 1987 asti, jolloin käyttöön otettiin nykyiset vakuumipakkaukset. Vuoteen 1995 asti vakuumipakkauksen päällä käytettiin näitä pahvikuoria, pienemmän pakkauskoon myötä säästettiin tilaa niin kuljetuksessa kuin kaupassakin ja pakkausjätettä syntyi kotitalouksissa jopa kolmannes vähemmän. Samana vuonna Kulta Katriina täytti 50 vuotta.Toinen saman vuoden uutuus oli entistä suurempi puolenkilon pakkaus. Jos ruokakuntaan kuului 2 kahvinjuojaa tämä uusi pakkauskoko oli yleisesti suositeltava. 

"Kolmelle neljästä kahvinostajasta soveltuu puolenkilon pakkaus. Puolenkilon pakkaus on sopiva jo silloin, kun perheessä on 2 kahvia juovaa henkilöä. Kahvin tuoreus säilyy paketin avaamisen jälkeen koko normaalin käyttöajan.

Puolenkilon pakkausta käyttämällä säästätte aikaanne ja vaivojanne ja olette varautunut yllätysvieraidenkin varalta.
Kun puolenkilon pakkauksesta saatte lisäksi hintaedun, on helppo huomata puolenkilon pakkauksen käytännöllisyys."


Vuonna 1968 Kulta Katriina pakkauksen kaunis nainen vaihtui kahvikuppiin, eli pakkaus muuttui hyvin paljon tänä päivänäkin tuttuun Kulta Katriina pakettiin.

1970-luvulla Katriina-kahvia sai joulukahvina sekä muina sesonkikahveina (miksei enää?), esimerkiksi 1971 tarjolla oli pirteää Weekend-kahvia. 1976 Kulta Katriinaa sai myös tummapaahtoisena


Kuvat on lainattu Kulta Katriinan historiasivustolta, täältä
Samaisella sivustolla lisää historiaa, kahvireseptejä sekä tietoa Meirasta.

Ensimmäinen paketti on vuodelta 1968, ensimmäinen pakkaus ilman Katriina-pakettia kaunistuttanutta naista.

Toinen paketti on vuodelta 1971, sesonkikahvi Weekendin pakkaus.

Kolmas on vuoden 1976 tummapaahtoisen Kulta Katriinan pakkaus.

Neljäs on Katriina-kahvin ensimmäinen pakkaus vuodelta 1937.

Alarivillä ensimmäisenä vuoden 1953 pakkaus, jossa oli ensimmäisen kerran AAA-merkintä.

Alarivillä toisena seuraavana vuonna SOK:n 50-vuotisjuhlan kunniaksi ensimmäinen Kulta Katriina.

Ja viimeisenä vuoden 1960 AROMITALTIO-pakkaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...