torstai 13. kesäkuuta 2013

Iloiset, särkymättömät

Sarvis aloitti pöytäastioitten valmistamisen 1950-luvulla, mutta todenteolla muovista innostuttiin vasta 1960-luvulla. Värimaailma oli rajaton ja tuotteet olivat hyvin käteensopivia. 1960-luvulla erilaisiin muotoihin ja upeisiin väriin taipuvasta muovista astioiden lisäksi muita käyttöesineitä sekä huonekaluja - mitäs te tykkäätte esimerkiksi Pallo-tuolista, Saturnus-huonekaluista, Pastilli-tuolista?


Kuvassa Askon Amigo-pöytäryhmä, kuva Lahden historiallisen museon Huipulta haasteisiin-näyttelystä


Oma viimeisin Sarvis-löytö on tämä keltainen neliön muotoinen lautanen, joka toimii sohvan käsinojalla alusena. Muutamat kahvit, vissyt ja mehut olen onnistunut kaiteelle aiemmin kaatamaan, mutta tämä oli juuri sopivan kokoinen olemaan siinä suojana, jos kaatuu niin jää edes suurin osa lautaselle!

Nämä 1960- ja 1970-lukujen muovituotteet kehitettiin kestämään ja ne muotoiltiin erityisesti käyttöä varten, kuten Fiskarsin sakset ja Sarviksen ämpärit. Sarviksen Arjas-ämpärin vinoneliö muoto on kaikkein paras kantamiseen ja kaatamiseen, lisäksi pohjasta löytyy lovet sormille kaatamista helpottamaan. Jääkaappien yleistyessä muoviastiat toivat haluttua apua ruoan säilytykseen ja valmistukseen, varsinkin tiiviörasiat olivat suosittuja.


Kuva Kuopion kulttuurihistoriallinen Museo Sarvis Sanko 469, Olavi Arjas 1962, värit Maj Kuhlefelt, Sarvis Oy 



Tässäkin lautasessa keltainen väri on ihan syötävän hyvä, ja nämä kun kestää, kestää ja kestää!


Sarviksen tunnistaa tästä!

Samaan aikaan kun elettiin kovaa muovista innostumisen aikaa innostuttiin myös avaruudesta. Mikään ei kerro tästä paremmin kuin arkkitehti Matti Suurosen vuonna 1968 suunnittelema Futuro-talo, se on loistava esimerkki sen ajan luovuudesta ja uskaliaasta ajattelusta - alunperinhän idea Futuroon lähti vaikeakulkuiseen maastoon sopivasta hiihtomajasta. 


Kuva näyttelykeskus Weegeen sivuilta, täältä

Harmiksi idea ei sopinut suomalaisiin olosuhteisiin sekä energiakriisi, jonka takia pienempienkin muoviesineiden valmistus takkusi. Kaikenkaikkiaan Futuroja on valmistettu niin Suomessa kuin ulkomaillakin alle 100 kappaletta, joista Suomessa on säilynyt viisi. 

Ensimmäinen Futuroista on Espoossa näyttelykeskus Weegeen omistuksessa ja avoinna kesäisin yleisölle, tänä kesänä 1. syyskuuta saakka. 


Kuva Helsingin kaupungin matkailublogista, täältä

Näyttelykeskus Weegee on suljettu maanantaisin, muuten avaa ovensa joka päivä kello 11. Aikuisilta 10/12€, alle 18-vuotiaat sekä yli 70-vuotiaat ilmaiseksi. Eikun kesälomareissua suunnittelemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...