perjantai 20. syyskuuta 2013

Aurinkolamppu

Tänään pistäydyin Kontissa töitten jälkeen ja löysin kyllä jotain niin erikoista, etten olisi moiseen uskonut tässä elämässä törmääväni. Läksin jo tyhjin käsin kotiin päin, mutta oli käännyttävä takaisin ja palattava tutkimaan kummajaista tarkemmin.


Oliko tämä nyt sitten suurhäväistyksen kokenut klassikkoesine, käyttöesineestä vielä käytettävämmäksi muutettu aarre vai mikä? Joka tapauksessa tämä on taatusti keskustelua herättävä esine, ja hölmöydessään ja rumuudessaan niin yli rajojen että se on jo kaunis. Ja kun hintakin oli kohtuullinen niin miksi ei?


Kyseessä on siis lampunjalaksi tuunattu Helena Tynellin Kukkapullonakin tunnettu Aurinkopullo. Kytkimestä ja johdosta päätellen se on johdotettu jo 60- tai 70-luvulla, reikäkin oli ihan siisti eli ei lasia leikannut ainakaan ensimmäistä kertaa ole tässä puuhassa ollut. Silloin kun näitä on valmistettu ne ovat olleet vain maljakoita muiden joukossa - nykyhinnoilla tuskin kukaan järkevä lähtisi tällaiseen hommaan! 


Aurinkopullot ovat Helena Tynellin tunnetuin esine ja kenties tunnistettavin sen ajan lasiesineistä. Niistä on tullut erittäin himoittuja ja suosittu keräilykohde, ehkä siksi että on olemassa hyvin tarkka tieto siitä minkä kokoisia ja värisiä pulloja on valmistettu ja millaisia erikoispulloja on olemassa eli tietää mitä etsiä kokoelmiin. Huutokaupoissakin jos huudettavana on melkeinpä minkä kokoinen tai värinen Aurinkopullo tahansa paikalle löytyy muutama keräilijä, jolta kyseinen malli puuttuu ja hinta kohoaa satoihin euroihin. Lampunjalaksi tuunattu Aurinkopullo on 3/4-kokoinen sammaleenvihreä ja ehjänä arvoltaan noin 350 euroa.


Aurinkopullo on aina kauneimmillaan ikkunalaudalla auringon valossa

Aurinkopulloja valmisti Riihimäen lasi ja sen suunnitteli Helena Tynell. Aurinkopulloa valmistettiin neljässä eri koossa, kolmea suurinta vuosien 1964-1974 ajan ja pienintä 1970-1974. 


Suurinta 32 senttisen pullon kokoa kutsutaan 4/4 (neljä neljäsosaa) kooksi, siitä pienempää 23 senttistä 3/4 (kolme neljäsosaa) kooksi, toiseksi pienintä 17 senttistä 2/4 (kaksi neljäsosaa) kooksi ja pienintä 12,5 senttistä Aurinkopulloa 1/4 (yksi neljäsosa) kooksi.

Suurin Aurinkopullo on valmistettu muottiin puhaltamalla, pienin on puristelasia ja keskimmäiset mallit on valmistettu puoliautomaatti koneella. Lisäksi 3/4 kokoiset pullot ovat verholasia eli opaalilasin (=maitolasi) ja kirkkaanlasin yhdistelmää.


Eri kokojen lisäksi Aurinkopulloja on tietysti eri värejä. Päävärejä on kuusi, joista on sekoittunut yhteensä seitsemästätoista kahteenkymmeneen eri sävyä. Sävyerot johtuvat siitä, että pulloja tehtiin lasimassasta, jota milloinkin oli sattunut uuniin muusta tuotannosta jäämään.

Päävärejä ovat väritön, keltainen, vihreä, sininen, ruskea ja punaharmaa. Värittömän eri sävyjä ovat väritön kirkas ja toinen on niin sanottu vanhalasinen kirkas. 
Kirkkaita Aurinkopulloja löytyy kaiken kokoisina ja hinnat vaihtelevat pienimmän noin 40stä eurosta suurimman 800 euroon. 2/4 pullon hinta on noin 105 euroa ja 3/4 pullon 240 euroa.

Keltaisen lisäksi keltaisen sävynä on shampanja / hunaja, kirkkaan ja keltaisen sekoitus.
Keltaisia Aurinkopulloja saa myös kaiken kokoisina ja hinnat liikkuvat kunnosta noin 80stä eurosta 950 euroon. Välikokojen hinnat 185 euroa ja 250 euroa.
Hunajan sävyä on pienimmissä ja isoimmissa Aurinkopulloissa, pienimmän hinta on noin 130 euroa ja suurimman 1 600 euroa.


Väritön, keltainen, hunaja

Vihreitä on vaalean vihreä ja vieläkin vaaleampi vihreä joka esiintyy vain pienimmässä koossa, nurmen vihreä, oliivin vihreä pikkupullon sävy ja sitä hieman vaaleampi sammaleen vihreä, jota esiintyy kolmessa isoimmissa pulloissa.
Neljää vihreän sävyä on pienimmässä koossa ja niiden hinta on sävystä riippumatta noin 95 euroa. 
Nurmen vihreää saa paitsi isoimman kokoisena ja hinnat ovat pienimmän 95 euroa, 2/4 koon 180 euroa ja 3/4 koon 320 euroa. 
Sammaleen vihreä sävy on puolestaan kolmessa suurimmassa pullossa ja hinnat ovat 2/4 koon 190 euroa, 3/4 koon 410 euroa ja suurimman 1 300 euroa.


Vaalein vihreä, nurmen vihreä, oliivin / sammaleen vihreä

Sinisiä sävyjä ovat neodymi / lila, vaalea sininen, koboltin sininen, siniharmaa, vaalea turkoosi ja tumma turkoosi.
Neodymin sävyssä saa kolmea pienintä pulloa ja pienimmän hinta on 100 euroa, 2/4 pullon 220 euroa ja 3/4 pullon 400 euroa. 
Vaalean sinisiä on kahdessa pienimmässä koossa ja pienemmän hinta on noin 110 euroa ja 2/4 pullon 220 euroa.
Kobolttia saa kolmessa pienimmässä koossa ja hintoina 120 euroa, 240 euroa ja 400 euroa pienimmästä suurimpaan.
Siniharmaita Aurinkopulloja on kaikissa neljässä koossa, suurimman hinta on noin 1 300 euroa, 3/4 koon 425 euroa, 2/4 koon 215 euroa ja pienimmän 100 euroa.
Vaalean turkooseja saa kolmessa pienimmässä koossa, hinnat 145 euroa, 235 euroa ja 400 euroa.
Tummempaa turkoosin sävyä löytyy vain pienimmästä koosta ja sen hinta on 115 euroa.


Neodymi, vaalea sininen, koboltti

Siniharmaa, vaalea turkoosi, tumma turkoosi

Ruskeita ovat vaalea ja tumma ruskea sekä ambra niiden välistä.
Vaaleinta ruskean sävyä löytyy vain 1/4 kokoisena ja sen hinta on 125 euroa.
Ambran sävyistä ruskeaa on kolmessa pienimmässä koossa ja hinnat ovat 410 euroa, 225 euroa ja 125 euroa suurimmasta pienimpään.
Tumman ruskeaa sävyä on kaiken kokoisissa pulloissa ja hinnat ovat 1 500 euroa, 450 euroa, 240 euroa ja 145 euroa suurimmasta pienimpään.


Vaalea ruskea, ambra, tumma ruskea

Punaharmaita / violetteja pulloja on vaalea punaharmaa ja tumma punaharmaa.
Vaaleampaa violetin sävyä on 3/4 kokoisessa ja 1/4 kokoisessa pullossa. Suuremman hinta on 600 euroa ja pienemmän 155 euroa.
Tummempaa violetin sävyä saa puolestaan kaiken kokoisissa pulloissa. Suurimman hinta on 2 000 euroa, 3/4 pullon 700 euroa, 2/4 pullon 265 euroa ja pienimmän 165 euroa.


Vaalea violetti, tumma violetti

4/4 pulloista kallein on siis tumma punaharmaa / violetti, kuten yleensäkin punaisen sävyiset ovat arvokkaimpia. Muutaman satasen halvemmalla saa joko hunajan tai tumman ruskean Aurinkopullon.
3/4 ja 2/4 kokoisista pulloista arvokkaimpia ovat violetin sävyt, muut värit ovat aika samaa hintaluokkaa väritöntä ja nurmen vihreää lukuunottamatta.
Pienimmässä koossa violettien jälkeen arvokkaimpia ovat hunajan sävyinen Aurinkopullo, tumman ruskea sekä vaalean turkoosi.

Hinta-arviot ovat suuntaa-antavia keräilijähintoja priimakuntoisista tuotteista ja poimittu Laatutavara.comista. Myös vanhojen esineiden hintoihin vaikuttavat selvästi markkinat, nämä hinnat on kirjattu vuonna 2011 ja tällä hetkellä pulloja myydään jonkin verran halvemmalla. Esimerkiksi Sammaleen vihreälle 3/4 kokoiselle pullolle on annettu tuolloin hinnaksi 410 euroa, mutta tänään hinta on noin 50 euroa vähemmän. Hintoihin vaikuttaa myös esineen kunto.Aurinkopulloja on valmistettu myös muutama erikoismalli.
Finnairin mainospullo, tämä on pienin koko ja siinä on Finnairin logo pullon kaulassa. 
Pienin koko sentin pidemmällä kaulalla värittömänä.
3/4 kokoinen väritön pullo kristallista.
Kirkasjalkainen verholasipullo.
Signeerattu Aurinkopullo.
Pullo ilman kaulusta.


Mitäs mieltä te olette tästä löydöstä, pyhäin häväistys vai jotain muuta? Löytyykö teidän ikkunalta Aurinkopulloja, kuulutteko kenties Aurinkopullokerhoon?

Värimallikuvat Laatutavara.com


PÄIVITYS: Tältä lamppu näyttää nykyään isommalla varjostimella. Upea, eikö?


4 kommenttia:

 1. Onpa todella mielenkiintoinen löytö ja kiitos informatiivisesta kirjoituksesta.

  Välillä aurinkopulloihin törmää mutta harmi vain, sopuhintaista en ole silmiini saanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä ja kiitos!:) Aurinkopulloissa on kyllä korkeat hinnat ihan järjestetään, mielelläänhän näitä edullisesti löytäisi!

   Tunnettuuden takia harva hinnoittelee kirppareillakaan "liian" alas, internetin aikakaudella vastaavan hinta on helppo löytää. Yleensä internetistä tulee itselläkin hankintoja tehdessä katsottua jotain suuntaa antavaa hintahaarukkaa, mutta näillä on jostain syystä hyvin kiinteät hinnat!

   Harvoin kyllä täälläkään päin edes liikkuu muita kuin kirkkaita Aurinkopulloja :) Sitä suuremmalla syyllä tämä tarttui mukaan! En enää niin kateellisena katso alakerran ikkunassa komeilevaa 3/4 ambraa! ;)

   Poista
  2. Aika kekseliäs tuo aurinkolamppu, ja hieno mielestäni syksyn pimeyteen! T. Maija, http://variplantti.blogspot.fi/

   Poista
 2. Kiitos, mäkin kyllä tykkään! Joku sopivampi (isompi ja tummempi) varjostin kun sattuu vielä jostain kohdalle niin oikeinkin kiva valaisin - eikä varmasti ole toista samanlaista :D

  Kiva blogi sullakin Maija! :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...