tiistai 17. syyskuuta 2013

Esteri Tomulan Tatti

Tähän kesällä Joensuun reissulta napattuun kirpparilöytöön lupasin palata tarkemmin ja nyt taitaisi olla mitä paras aika vuodesta puhua Tatti-kulhosta! Blogiin tulee jatkuvasti kävijöitä kulhoon liittyvillä hakusanoilla, joten tässä tiedonjanoisille :)


Essu-lempinimeä totellut Esteri Tomula oli Arabian posliinitehtaalla suunnittelijana vuodesta 1947 aina eläkeikäänsä saakka vuoteen 1984. Uran alkupuolella ennen vuotta 1963 Tomula työskenteli taideteollisuusosastolla, jossa esineet valmistettiin pienissä erissä ja lopulta osastolla, joka oli erikoistunut teollisesti sarjavalmistettujen esineiden tuotantoon.


Tomulan tyyliä voisi kuvailla piirroksenomaiseksi ja ilmeikkääksi, kuvissa olevassa Tatti-salaattikulhossakin koriste on erittäin yksityiskohtainen, kepeä ja ihastuttava, kaikessa yksinkertaisuudessaan vain viivapiirros, mutta silti niin kaunis! 


Koristeissa olikin usein kuvattuna luonto - jotain tuttua kotipihalta tai villistä luonnosta löytyvää. Essu kuulema piirusteli ja maalaili paljon kesämökillään ja tyylitteli näistä koristeita astioihin. Samaan konserniin kuin Arabia kuului Finel, jonka astioiden koristelussa hyödynnettiin myös Tomulan taitoja.


Tatti-koristeen lisäksi Tomulan käsialaa Finelin astioista ovat esimerkiksi Ruusu, Ruusukaali, Kirsikka, Sinivuokko, Kukka, Vegeta, Elisa, Auringonkukka, Inca ja Neptun.

Laatutavara.com
Auringonkukka, Elisa, Inca, Kirsikka ja Kukka
Neptun, Ruusu, Ruusukaali, Sinivuokko ja Vegeta


Finelin kulhosarjan on muotoillut Kaj Franck ja jo yksivärisistä kulhoista pyydetään kirppareillakin aika korkeita hintoja, tällä hetkellä tämän Tatti-kulhon hinnat kieppuvat kunnosta riippuen 100 euron tienoilla. Omani löysin 15 eurolla, eli onnea oli mukana enemmän kuin tarpeeksi!


Tatti-sarjaa on valmistettu vuosina 1968-1970, tämän kyseisen salaattikulhon lisäksi Tatti-koristeella on olemassa myös kahta erikokoista keraamista uunivuokaa, pienempi emalikulho, kattila sekä keittokasari. Japanilaisilla suomalaiseen popantiikkiin erikoistuneella sivuilla törmäsin myös Tatti-kuvioiseen Arabian talouslevyyn, lautaseen sekä kuppiin mutten löytänyt vastaavia mistään muualta. Leimat niissä ainakin kuvien perusteella oli paikallaan, mutta aidoiksi en mene vannomaan.

Finel-tuotemerkin alla markkinoitiin emalisia kodin käyttöesineitä mukeista emalivalaisimiin. Finelin astioista suunnittelijasta riippumatta löytyy ajalle tyypillisiä puhtaan selkeitä värejä kuten keltaista, vihreää, turkoosia ja punaista - valkoista unohtamatta. 1970-luvun puolella valikoimaan tuli lisäksi maanläheisempiä värejä - metsänvihreää ja ruskeaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...