perjantai 27. syyskuuta 2013

Pajazzo

Pajazzo-maljakot ovat Nanny Stillin käsialaa, ja niitä on valmistettu vuosina 1971-1974 Riihimäen Lasitehtaalla. Maljakot ovat väreineen ja muotoineen mitä upeinta 70-lukua. Moni ei ottaisi kotiinsa Pajazzoa mistään hinnasta, mutta omaan silmääni tämä on mitä upein ja herkkullisin...Maljakoita on valmistettu kolmessa eri väriyhdistelmässä. Kuvissa näkyy vihreä(oliivi) - keltainen, jonka lisäksi on valmistettu myös puna(rubiini) - keltaisia ja sini - keltaisia maljakoita. Sinikeltainen on näistä kolmesta kaikkein harvinaisin väri. 


Väriyhdistelmästä riippumatta maljakon alaosa on keltainen ja toinen väri sen päällä.Maljakoita on valmistettu kolmea eri kokoa. Kuvassa oleva maljakko on 21cm korkea ja sen kaikki 8 palloa ovat maljakon alaosassa. Toinen pitkän mallinen maljakko on 26cm korkea ja sen 8 palloa on sijoitettu niin, että 4 niistä on maljakon keltaisessa alaosassa ja toiset neljä eri värisessä yläosassa huomattavasti korkeammalla erillään toisista. Kolmas malli on vain 15cm korkea ja sen alaosassa on neljä huomattavan isoa palloa. Vaikka maljakko on matalin on se muuten niin massiivista tekoa, että se on kuvan maljakkoa yli puoli kiloa painavampi! 

Kuvat Laatutavara.com. Ylärivissä kaksi ensin mainittua ja alimpana viimeksi mainittu 15cm korkea.


Pajazzot ovat muutenkin aika harvinaisia ja niiden hinnat pyörivät 250 euron ja 300 euron maissa - matalimman mallisen sinikeltaisen ja vihreäkeltaisen maljakon välillä hintaeroa on kuitenkin jopa yli 50 euroa.


Pajazzossa niin väreissä kun muodoissakin on kyllä uskottu more is more - asenteeseen! Kieltämättä yksivärisenä maljakko olisi hieman laimea kaksivärisen nähtyä - myös pinnan upea muotoja hyväilevä tekstuuri ei erottuisi niin hyvin yksivärisenä! Pajazzossa ei ole mitään yksinkertaista vaan se on leikkisä ja iloinen esine. Se ei ole arkipäiväistä ja käytännöllistä nähnytkään! Se ei kaipaa edes kukkia, se on upea ja katseetkääntävä sellaisenaan.

Kuva maljakon sisältä, Stillin mielessä maljakon pudistaminen on ollut ehkä viimeisenä - ja hyvä niin!

2 kommenttia:

  1. Mun mammalla oli tollanen yksvärinen matala maljakko. Tummanpunaista lasia. Muistan aina aatelleeni, että tossa se mamman omituinen tissimaljakko taas on. Minnekköhän se perinnönjaossa joutui...

    VastaaPoista
  2. Kieltämättä varsinkin siitä matalimmasta tulee nimenomaan tissimaljakko mieleen - varsinkin kun ne pinnan ympyrät vielä korostaa sitä!
    Luin jostain, että nimi Pajazzo vois tulla myös italian pelleä tarkottavasta sanasta ja nuo pallerot olis pellen neniä, mitä siinä näkee on vissiin katsojasta kiinni ;)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...